10 întrebări frecvente şi răspunsuri

1. Benzina alchilată poate fi dăunătoare motorului?

Nu, chiar dimpotrivă! Benzina alchilată păstrează motorul mai curat oferindu-i o fiabilitate crescută precum şi o performanţă mai bună. Bineînteles, în principiu cu cât benzina este mai curată, cu atât este mai puţin dăunătoare motorului. În plus, benzina alchilată are un termen de valabilitate mai ridicat, comparativ cu benzina obişnuită. Benzina alchilată Aspen poate fi depozitată timp de mai mulţi ani fară a-şi pierde din proprietăţi. Pe timpul iernii nu este necesar sa goliţi rezervorul utilajului, acesta va porni uşor chiar şi după o pauză mai lungă. În momentul de faţă, mulţi producători de motoare recomandă ca utilajele lor să fie alimentate doar cu benzină alchilată.

2. De unde pot cumpăra benzina alchilată?

Benzina alchilată Aspen este distribuită în Romania de Heinen şi Hopman MAR.

3. De ce este benzina alchilată mai puţin dăunătoare mediului înconjurător decât benzina obişnuită?

Benzina alchilată Aspen conţine cu până la 99%* mai puţine hidrocarburi periculoase decât benzina obişnuită. Din acest motiv gazele de evacuare sunt mai curate iar impactul asupra sănătăţii este considerabil mai scăzut. Comparativ cu benzina obişnuită, benzina alchilată Aspen produce un nivel mult mai scăzut al emisiilor de substanţe ce contribuie la acidificare şi eutrofizare. Există totodată şi o diminuare în ceea ce priveste formarea smog-ului, acesta fiind dăunător nu doar oamenilor, ci şi plantelor şi animalelor.
*În ceea ce priveşte cantitatea de hidrocarburi periculoase.

4. De ce este mai scumpă decât benzina obişnuită?

Benzina alchilată este un carburant mai bun, din toate punctele de vedere. Este un tip de benzină îmbunătățit și cu 99%* mai curat decât benzina obișnuită. Benzina alchilată este un carburant mai eficient pentru motor, iar în comparație cu benzina obișnuită aceasta conține o cantitate neglijabilă de benzen, sulf sau alte hidrocarburi periculoase. Furnizarea benzinei alchilate este limitată, în forma actuală, alchilarea fiind un proces avansat și costisitor. Cu toate ca din ce în ce mai multe alternative au fost dezvoltate, benzina obișnuita continuă sa fie cel mai utilizat combustibil la nivel mondial. Pe lângă efectele mai puțin nocive asupra sănătății și mediului, benzina alchilată oferă și alte avantaje: o performanță crescută, o pornire mai ușoară a motorului și o durată de păstrare de cel puțin zece ori mai ridicată decât benzina normală. In plus, procesul de umplere al canistrelor afecteaza și el costul final, comparativ cu benzina obișnuită care este furnizata în cantități mari și vândută direct la pompă.
*Având în vedere cantitatea de hidrocarburi periculoase

5. De ce unele persoane se simt rău în prezența mirosului de benzină alchilată?

Mirosurile sunt percepute diferit, în funcție de fiecare individ în parte. Anumite persoane nu suportă mirosul de ulei provenit de la Aspen 2. În acest caz, uleiul prezent în Aspen 2 este cu siguranță motivul. Daca mirosul provoacă o stare de rău, atunci se poate folosi Aspen 4 în loc de Aspen 2, urmând a fi adăugat un ulei folosit în mod obișnuit pentru a fi pregatit amestecul (2%).

Este important de menționat faptul că nu există hidrocarburi sau gaze de evacuare complet inofensive. Cu toate astea, benzina alchilată este un pas înainte, în direcția potrivită. Elementele prezente în benzina alchilată de la care pot proveni unele mirosuri, nu ar trebui să fie confundate cu hidrocarburile aromatice, ale căror mirosuri sunt extrem de periculoase. De fapt, datorită acestor hidrocarburi aromatice, multor persoane le place acel miros specific de benzină.

6. Este adevărat că benzina alchilată poate fi păstrată mai mult decât benzina obișnuită?

Da, așa este! Benzina alchilată are o durată de păstrare de aproximativ zece ori mai mare decât benzina obișnuită. Benzina alchilată poate fi păstrată între 3 și 5 ani. Atunci când alegi benzina alchilată rezervorul mașinii de tuns iarba nu trebuie golit în perioada de extra sezon. Poți aștepta liniștit venirea primăverii știind că mașina de tuns iarba va porni fără niciun fel de probleme.

7. Dacă benzina alchilată este atât de grozavă, de ce nu este folosită și la autoturisme?

Furnizarea benzinei alchilate este limitată, prin urmare aceasta trebuie folosită acolo unde este cea mai utilă - cu alte cuvinte, la motoarele de mici dimensiuni unde emisiile poluante sunt mai ridicate.

Benzina alchilată poate fi folosită la majoritatea utilajelor de mici dimensiuni ce funcționează pe baza de benzină precum: mașini de tuns iarba, motocoase, motosape, motofierăstraie, mașini de curățat zăpada, scootere, mopede sau snow mobile. Ar fi un lucru extraordinar să putem folosi benzina alchilată și la autoturisme, dar asta ar însemna să o risipim, mai ales în condițiile în care legislația în ceea ce privește protecția mediului a contribuit la dezvoltarea autoturismelor, acestea având în dotare sisteme de evacuare extrem de performante.

8. Care este diferența dintre Aspen 2 și Aspen 4?

Aspen 2 conține 2% ulei full sintetic și poate fi folosită la motofierăstraie, motocoase, mașini de tuns iarba sau orice alt tip de motoare în doi timpi răcite cu aer.
Aspen 4 este benzina alchilată fără ulei în compoziție, destinată mașinilor de curătat zăpada, mașinilor de tuns iarba, mopedelor sau altor motoare în patru timpi.

9. Dacă am folosit înainte benzină obișnuită la motor, ar trebui sa am ceva în vedere înainte de a trece la benzina alchilată?

Nimic nu vă poate împiedica să folosiți benzina alchilată! Dacă motorul dumneavoastră are 15 ani vechime este recomandat să efectuați o revizie a furtunelor și valvelor. Acestea ar putea fi afectate ca urmare a utilizării benzinei obișnuite.

10. Pot umple rezervorul cu benzină alchilată, chiar dacă a mai rămas benzină normală în el?

Da, se poate! Pentru mai multe detalii verificați răspunsul anterior.

Copyright 2017 © All Rights Reserved

Producator
Lantmännen Aspen AB

Iberovägen 2, SE-438 54 Hindås
T: +46 (0)301-23 00 00
E-mail: info@aspen.se

Distribuitor Romania
Heinen & Hopman MAR S.R.L.

132 Alexandru Moruzzi Street, 800223 Galati
T: +40 (0)751 029 202
E-mail: liviu.nistor@combustibilaspen.ro

Share